donderdag 22 oktober 2009

Hoofdluis, en dan?

Hoofdluis, niet pluis.

Wat is hoofdluis precies?
Hoofdluis is een parasiet die leeft van bloed. Een hoofdluis varieert in grootte van een ½ mm, tot ongeveer 3 mm, dat is van een punt tot een sesamzaadje. Een luis bijt 3tot 6 keer per dag voor een beetje bloed. Het speeksel van de luis heeft een antistollingsmiddeltje in zich, waardoor het wondje heftig gaat jeuken. Als een luis enige tijd geen bloed heeft gehad, sterft hij. Een luis kan wel 24 tot 48 uur zonder bloed. Een luis legt ongeveer 3 tot 6 eitjes per dag. Deze worden neten genoemd. Luizen blijven ongeveer een maand in leven. Na tien dagen zijn ze geslachtsrijp en kunnen ze nieuwe neten leggen. Uitgaande van een luis die 30 dagen leeft, waarvan 20 geslachtsrijp, kun je je de luizenuitbraak wel voorstellen, wanneer er niets aan gedaan wordt.

Neten.
De neten worden met een kleverige substantie aan de haar vastgekleefd, ongeveer 1 à 2cm van de hoofdhuid vandaan.
De verse neet zit als een dun kokertje rond de haar. Bijna niet te zien, maar wel te voelen. De neet groeit van dun kokertje naar een gelig ovaaltje, een beetje als een half hartje aan een haar. Als de neet bijna op uitkomen staat, lijkt deze bruinig. Na 8 à 9 dagen komt de neet uit. Er blijft dan een witte neet achter. Deze zit nog steeds aan de haar gekleefd. Ook dode neten blijven aan de haren gekleefd zitten. Deze dienen verwijderd te worden, wat het best gaat met behulp van een mengsel van crèmespoeling, azijn en water en een netenkam. Lees hier meer over bij het stukje Wat is er aan te doen?

Hoe krijg je luizen?
Luizen lopen van de ene persoon naar de volgende. Dit kan via het hoofd, tijdens het spelen en stoeien, maar ook tijdens het gezamenlijk de koppen bij elkaar steken om een probleem samen op te lossen, of bij het samen een werkstukje maken en dergelijke.
Natuurlijk lopen veel luizen ook over bij de kapstok. Om dit tegen te gaan kun je het best luizencapes gebruiken, of luizenzakken. Denk hierbij ook aan de gymles en sportclubs. Zie voor meer info over de luizencapes bij het stukje Hoe zijn luizen (zoveel mogelijk) te voorkomen.

Fabeltjes over hoofdluis.
* Luizen kunnen niet springen. Ook kunnen ze niet vliegen of zwemmen.
* Een hoofdluis is kieskeurig, en komt echt alleen voor op de behaarde delen van het hoofd. Bovendien is de luis niet alleen kieskeurig qua lichaamsdeel, maar ook qua gastheer. Een luis “kiest” ook voor zijn soort gastheer, een hond, of een kat, of een konijn of een mens. Een hoofdluis kun je dus niet overkrijgen van je huisdier.
* Luizen hebben geen voorkeur voor schoon of vies haar.
* Luizen gaan niet vanzelf over. Je zult echt hard moeten werken met stofkam, netenkam en luisdodende shampoo.

Feiten over hoofdluis.
* Luizen kunnen hun kleur enigszins aanpassen aan de haarkleur van hun gastheer of –vrouw. Ze zijn soms dus heel moeilijk te zien.
* Ze zijn heel snel en hebben maar een kort contact nodig om van de ene persoon over te lopen op de volgende persoon.
* Kinderen zijn de meest bevattelijke besmettingshaard, omdat zij veelvuldig met elkaar in contact komen.


Wat is er aan te doen?

Ten eerste de luizen en neten te lijf gaan met speciale shampoo’s en lotions.
De meeste shampoo’s en lotions werken met chemische bestanddelen die de luizen en neten doden. Deze middelen zijn het meest effectief.
De bekendste merken zijn Loxazol, Noury en Prioderm.
Wel kan bij regelmatig herhaald gebruik van het zelfde middel de luis resistent raken.
Een middel zonder chemisch bestanddeel is XitLuis. De luis kan voor dit middel dus niet resistent worden en je spoelt geen chemische toestanden het milieu in. Dit middel zegt te werken door een laagje over de haar, luis en neet te leggen. De luis en neet verstikken en gaan dood. De werkzaamheid van dit middel schijnt iets minder effectief te zijn dan de reguliere shampoo’s en lotion.
Bij alle middeltjes de gebruiksaanwijzing goed lezen. Sommige shampoo’s of lotions moeten op droog haar worden aangebracht, anderen weer juist op vochtig haar. Sommige shampoo's kunnen niet tegen chloorwater. Kijk dit nog even na voor je naar de zwemles gaat.
Naast het gebruik van de lotions en shampoo’s dient er gedurende twee weken dagelijks gekamd te worden met een luizen en/of netenkam. Eerst dient op het vochtige haar een mengsel van crèmespoeling, azijn en water aangebracht te worden. Mengverhouding 1 deel cremespoeling/1 deel azijn/1 eetlepel water. Huishoudfolie strak om het hoofd wikkelen (Niet bij het gezicht) en een uur laten intrekken. Daarna de haren goed uitspoelen en uitkammen met in ieder geval een stofkam, maar beter nog een netenkam. Bij een netenkam staan de tandjes van de kam nog dichter bij elkaar, zodat de neten nog minder kans krijgen om te blijven zitten. Toch zullen er neten achterblijven, die met de hand uit de haren geplukt dienen te worden. Gelukkig laten de neten goed los na behandeling met het papje. Overigens hebben sommige shampoo’s en lotions al een middeltje in zich om de lijm van de neten af te breken. Bij deze producten heb je het extra papje van crèmespoeling, azijn en water niet nodig, maar er dient wel iedere dag gekamd te worden, tot alle luizen en neten zeker uit het haar verdwenen zijn, want achtergebleven, overlevende neten, worden luizen, die binnen enkele dagen weer voor vele nakomelingen gaan zorgen.

En als je dacht dat je er was, helaas. Aangezien de luizen 24 tot 48 uur zonder bloed kunnen overleven, moet alles waar luizen op kunnen zitten, goed schoongemaakt worden.
Denk hierbij aan kleding, handdoeken, beddengoed, mutsen, jassen, sjaals, knuffels, knuffeldoekjes, poppen (ook barbies), maar ook leunstoelen, bank, autozitjes (ook bij opa en oma). Helm (bromfiets, fiets, skeeler enz.).
Vloerbedekking, kussens op de bank, quilts, haarbandjes, kammen, speldjes, haarborstels.
Indien mogelijk op 60 graden wassen. Indien dat niet mogelijk is, een nachtje in een zak in de diepvries, of anders spullen een week in afgesloten plastic zakken bewaren. Daarna goed luchten. Vloerbedekking en matrassen goed stofzuigen.

Hoe zijn luizen (zoveel mogelijk) te voorkomen.
• Hang jassen, sjaals, mutsen en petjes onder luizencapejes. Deze “vangen” de luizen van een besmettingsbron en voorkomen verdere verspreiding naar de buren. Een jas die onder een capeje hangt, kan niet worden besmet, omdat de luis aan de bovenkant voorbij loopt en niet op de jas terecht kan komen.
• Lange haren in staarten, zodat luizen niet over kunnen steken.
• Geen petjes, mutsen, sjaals en dergelijke onderling ruilen..
• De preventieve werking van etherische oliën, zoals tea tree oil, is niet voor 100% werkzaam bewezen, maar kan ook geen kwaad.
• Meldt een uitbraak niet alleen op school, maar ook bij mensen in je omgeving, zodat ook zij hun kinderen kunnen nakijken. Hoe sneller je erbij bent, hoe sneller je er ook weer vanaf bent.

Succes met de voorkoming en bestrijding van de hoofdluis.
En bedenk,

Hoofdluis hebben is geen schande, niet behandelen wel.

Schooldag.

Vandaag ben ik behoorlijk actief geweest op de basisschool. In de ochtend extra luizencontrole, na een melding van een ouder. Daarna meegeholpen bij de fietsverlichtingcontrole door de plaatselijke fietsenmaker. 's-Middags met de kleuters mee naar het bos voor de herfstwandeling. Toch altijd weer heel vermoeiend, om met al die kleuters naar het bos te lopen. Het is niet ver natuurlijk, maar voordat die kinderen allemaal netjes hand in hand op een rijtje aan de kant veilig in dat bos zijn, poe. Ik ben toch blij dat ik vroeger geen lerares ben geworden. Ik zou echt gierend gek geworden zijn.

regiodag quiltersgilde.

Gisteren naar de regiodag van het quiltersgilde geweest. Het was weer leuk. Een lezing door Ria van Els-Dubelaar en 's-middags een muisje maken. Ongeveer 80 mensen aanwezig. Het is altijd erg gezellig om met al die dames bij elkaar te zijn om te quilten. Niet dat er gisteren nou zoveel gequilt is, maar we zijn toch wel lekker bezig geweest met lapje. Voor de show-and-tell heb ik de herfstloper meegenomen. Die was gelukkig net op tijd af. Eenmaal thuis racen tegen de klok om de kinderen op te halen, te koken, eten, jongste wegbrengen en oudste naar de zwemles. En dat alles op tijd. Gelukkig is het weer gelukt.'s-Avonds thuis gewerkt aan mijn sampler. Die ga ik helemaal met de hand maken.

dinsdag 20 oktober 2009

20 oktober 2009.



Vandaag heb ik de herfstloper afgemaakt. Het is naar een patroon uit de EWA, een franstalig quiltingmagazine. De rupsjenooitgenoegquilt is nog steeds niet af. Mijn Janome heeft blijkbaar toch niet de functie om de feed dogs te kunnen laten zakken. Dus zal ik mijn Brother er toch maar aan moeten wagen om free motion te kunnen quilten. Het is toch eigenlijk ook van de gekke dat ik zo'n dure machine heb, maar dat ik voor het free motion quilten mijn oude machine moet pakken. Dat is dus ook niet nodig, maar ik was gewoon bang dat ik mijn machine zou beschadigen. Maar aangezien mijn oude naaimachine niet kan wat ik wil, heb ik de stoute schoenen maar aangetrokken en het geprobeerd op mijn Brothernaaimachine. Best spannend. Ik had al een speciaal voetje voor het free motion quilten, maar ik heb er nu toch nog maar een quilttafel bijbesteld. Dan heb ik gewoon wat meer ruimte om mijn stof op en neer te bewegen. Ik ben heel benieuwd hoe die quilt gaat worden. Morgen is het regiodag van het quiltersgilde, ik kijk er echt naar uit.Verder wil ik deze week nog wat gastendoekjes borduren voor kerstmis. Half december is er een kerstmarkt hier in de buurt, dan kan ik ze daar proberen te verkopen. Wat er dan nog over blijft, zet ik dan half december op mijn website.

woensdag 14 oktober 2009

14 Oktober.



Vandaag druk bezig geweest, maar weinig gedaan. In de ochtend wat huishoudelijke taken, en nog steeds gezocht naar een oplossing voor mijn transporttandjes probleem. Ik heb ondertussen van Janome wel een pdf met de handleiding gekregen, maar daar stond mijn probleem niet in. Misschien is het helemaal niet mogelijk om met mijn model naaimachine het transport te verlagen. In de middag weer een handdoekje geborduurd en met de jongens metalen beestjes gemaakt. Van vrienden uit Japan kregen we deze bouwpakketjes, ze schijnen je van het te zijn in Japan. Met allerlei kleine aluminium onderdeeltjes kun je zo'n beestje maken. Wij hebben een schorpioen en een atlaskever. Van die laatste heb ik nog nooit gehoord, dat wordt binnenkort even opzoeken op het web.

dinsdag 13 oktober 2009

13 oktober 2009.

Vandaag ben ik naar de basiscursus quilten gegaan. Ik quilt eigenlijk al een paar jaar, maar ik had nog nooit echt een cursus gevolgd. Dat is er nu dan eindelijk van gekomen. Ik heb stof uitgezocht en twee blokken huiswerk meegekregen. 's-Middags thuis heb ik drie handdoekjes geborduurd, voor de kerstmarkt in December. 's-Avonds wilde ik aan mijn RupsjeNooitGenoeg quilten, maar ik wist helaas niet hoe ik de transporttandjes van mijn naaimachine naar beneden moest krijgen. Ik heb de hele avond op internet zitten zoeken, helaas zonder resultaat. Daarna blogger wat proberen uit te vogelen, maar dit is toch wel de meest ingewikkelde site tot nu toe waar ik me aangemeld heb.

Kindervakantiewerk.

Zomervakantie. Zes weken lang onbezorgd genieten, spelen en uitrusten. De kinderen in de basisschoolleeftijd zijn echt toe aan een lange periode van ontspanning, na een heel jaar veel leren. Maar na zo’n drie à vier weken slaat de verveling toe. Ze hebben alle spelletjes met alle kinderen uit de straat al tot in den treure gedaan, het bekende rondje om het blok hebben ze wel gezien. De skelter, step, tractor, fiets en skeelers bieden niets nieuws meer. Wat dan?Stichting Kindervakantiewerk biedt uitkomst.
Lees meer:
http://samenleving-en-ontwikkeling.infoyo.nl/sociaal-cultureel/16953-kindervakantiewerk.html
Als de link niet werkt, kopieer deze dan naar je browser.